Hoe worden glaskralen eigenlijk gemaakt?

voorbereiding

Het proces begint met het prepareren van de mandrellen (ijzeren staafjes) waar de kraal tijdens het branden omheen gevormd wordt, de mandrellen worden gedipt in een soort klei, en wordt dan gedroogd.

Dit zorgt er voor dat de kraal later makkelijk van de mandrel te verwijderen is doordat de glaskraal aan de klei hecht, en niet het ijzer.

Voor we beginnen met het kralen maken (branden) zoeken we eerst een glassoort, en kleuren uit. Er zijn erg veel keuzes qua glas, maar het blijft een precies werkje omdat niet alle soorten en merken glas goed samen gaan waardoor de uiteindelijk kraal kan barsten.

Kralen maken

Na het uitzoeken van het glas

Er zijn ook nog andere toevoegingen mogelijk, bijvoorbeeld stukjes bladzilver, zilver gaas, zilverdraad of kleine sprenkeltjes gekleurd glas, ook wel frit genoemd.


De kraal vormen we om de eerder genoemde mandrellen, deze moeten constant gedraaid worden tijdens het creëren van de kraal om te zorgen dat de kraal mooi rond blijft. Ook is het nog mogelijk om een kraal met een mal te vormen.

Bij het branden zelf komen er ook een aantal factoren kijken, bijvoorbeeld de soort brander die gebruikt wordt. Dit kan propaan en zuurstof zijn, of enkel propaan.

 

Afkoelen

Het is belangrijk dat de kralen gelijkmatig en langzaam afkoelen, dit gebeurt in een oven die speciaal voor glas is en is voorverwarmd op 500 graden Celsius.

 

De kralen worden in de oven in circa 10 uur tijd teruggebracht naar kamertemperatuur zodat het glas verhard, en de kralen afgewerkt kunnen worden.

Als de kralen te snel afkoelen, dan kunnen ze barsten. En als dat gebeurt dan knappen ze altijd precies door het midden. Ook hier geldt, voor verschillende soorten glas en toevoegingen gelden andere temperaturen en tijden.

 

Afwerken

Nadat de kralen afgekoeld zijn mogen ze uit de oven, ze gaan dan direct in een pot met water om de klei die tussen de mandrel (ijzeren staafje) en de glaskraal in zit zacht te maken. Dit zodat de kraal makkelijk verwijderd kan worden.

Nadat de kralen van de mandrel zijn gehaald veilen, of schuren er er de scherpe randjes af en reinigen we de opening die de mandrel heeft achtergelaten (het oog van de kraal) met een dremel.